Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliot kouluissa ja päiväkodeissa

Lapsen erityisruokavaliosta tehdään ilmoitus alla olevalla lomakkeella Lisa Kentalalle (puh. 044 785 1385 tai sähköpostilla lisa.kentala@pietarsaari.fi) aina lukuvuoden alussa tai tarpeen mukaan. Tällä varmistamme, että lapsi saa heti oikean ruokavalion. 

Pysyvistä erityisruokavalioista, kuten keliakia, diabetes, maitoproteiiniallergia, sekä vaikeista ruoka-aineallergioista (vaarana anafylaktinen shokki) vaaditaan lisäksi hoitavan lääkärin tai terveydenhoitajan todistus. 

Ruokapalvelu noudattaa kansallista allergiaohjelmaa, joka korostaa terveyden tukemista.

Kansallisen allergiaohjelman (2008–2016) mukaisesti lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää tule hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.

Todistuksia ei vaadita laktoosittomasta ruokavaliosta. Ruoka on laktoositonta.

Laktoosittomia ruokia ei tarvitse erikseen tilata ellei ruokavalioon liity muita allergioita. Mikäli lapsi tarvitsee juomakseen laktoosittoman maidon, hän voi sen valita vapaasti. Koulu- ja päiväkotiruoka on vähälaktoosinen.

Todistuksia ei vaadita liioin uskonnollisista tai eettisistä syistä. Muslimeille ei tarjota halal-lihaa, mutta sianliha korvataan muulla lihalla tai sitten vaihtoehtona on kasvisruoka. Vegaanivaihtoehtoa meillä ei tarjota.

Todistukset ja ilmoitukset suoraan päivähoito- ja koulutusvirastoon.  Mikäli Teillä on lisäkysymyksiä erityisruokavalioista ottakaa suoraan yhteyttä dieettikeittäjään!

Keittäjät jotka vastaavat erityisruokavalioista:

Länsinummen koulu: 044 785 1576
Oxhamnin (Rådmans) keskuskeittiö: 06 786 3475

Lomake:
Ilmoitus erityisruokavaliosta

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)