Digituki kirjastossa tänä syksynä

06.09.2019

Jakobstads Arbis, Pietarsaaren työväenopisto ja Pietarsaaren kaupunginkirjasto tekevät tiivistä yhteistyötä. Tämän ansiosta voimme tarjota ainutlaatuisen peruspaketin tänä syksynä. Pakettiin kuuluu jopa 22 tilaisuutta ja kyseessä on peruspaketti, joka tuo kaikille mahdollisuuden digiloikkaan. Ensimmäinen tilaisuus on 2.9.2019 klo 10–13.

Pietarsaaressa huolehdimme toisistamme. Tämä koskee myös digitaalista osaamista. Kaikki otetaan mukaan! Ketään ei saa jättää ulkopuolelle. Noudatamme näin hallitusohjelman linjauksia: Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelma 6.6.2019 / Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Syyslukukaudella 2019 pidetään yhteensä 22 tilaisuutta (Digitukipäivystys) maanantaisin ja torstaisin klo 10–13 kaupunginkirjaston ryhmähuoneessa (2. kerros). Kaikki ovat tervetulleita saamaan digitukea. Paikalla on opettajia Arbiksesta ja Työväenopistosta. Olemme asettaneet kynnyksen mahdollisimman matalaksi eikä osallistuminen maksa mitään. Tilaisuudet ovat kaksikielisiä.

Tavoitteena on hands–on-osaamisen saavuttaminen digitaaliseen tekniikkaan ja digitaalisiin työvälineisiin perustuen, eli opimme käyttämään erilaisia laitteita ja e-palveluja, jotta yhteiskunnassa toimiminen ja navigoiminen helpottuu. (Katso kohta 1 jäljempänä)

Kirjastojen tehtävänä on tukea kansalaistaitoja ja edistää mediaosaamista. Digitaalisia taitoja tarvitaan tämän päivän yhteiskunnassa toimimisessa. Digitaalinen osaaminen tarkoittaa tehokasta selviytymistä ja aktiivista osallistumista yhteiskunnassa, opinnoissa ja työelämässä. Digitaaliset taidot ovat EU:n mukaan myös yksi kahdeksasta elinikäisen oppimisen avaintaidosta.

Digitaaliset taidot voidaan määritellä usealla eri tavalla ja koulujen yhteydessä lähtökohtana on usein, että käsite perustuu kolmeen perustaitoon, joita ovat:

1. digitaalisten järjestelmien ja palvelujen käyttäminen ja ymmärtäminen,
2. mediaan ja tietoon suhtaudutaan kriittisesti ja vastuullisesti, ja
3. ongelman ratkaisu ja ajatusten toimeenpaneminen käytännössä luovalla tavalla digitaalista tekniikkaa käyttämällä.

Avointa tarjontaa täydennetään myöhemmin syksyn aikana siten, että kaupunginkirjasto järjestää neljä teemailtaa, joissa käsitellään digitaalisia palveluita ja resursseja. Kaksikieliset teemaillat ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.

Myös työväenopistojen normaaliin digitaalisen median kurssitarjontaan voi osallistua ilmoittautumalla ja maksamalla osallistumismaksun.
Jakobstads Arbis järjestää syksyllä 3D-tulostamisen kurssin. Mallien tulostaminen tapahtuu Pietarsaaren kaupunginkirjastossa kirjaston hankkimalla 3D-tulostimella. Tulostamiskustannukset on asetettu mahdollisimman alhaisiksi. (yksi osa-alueista kohdassa 3)

Lisätietoa antavat:

Marjut Hepokangas, kurssivastaava, 06 786 3272, marjut.hepokangas@pietarsaari.fi
Anders Wingren, Arbiksen rehtori, 044 785 1205, anders.wingren@pietarsaari.fi
Päivi Rosnell, Työväenopiston rehtori, 044 785 1249, paivi.rosnell@pietarsaari.fi
Leif Storbjörk, kirjastotoimenjohtaja, 044 785 1274, leif.storbjork@pietarsaari.fi

Digidropin med Marjut Hepokangas 02092019 MG 2

Kirjastojen tehtävänä on tukea kansalaistaitoja ja edistää mediaosaamista.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)