Kokkola-Pietarsaaren lennot takaavat vienti-Suomen tulevaisuuden

18.05.2020

Olemme tyrmistyneinä ottaneet vastaan uutiset siitä, että Finnair ei lennä loppuvuonna Kokkola-Pietarsaaren lentokentälle. Tämä heikentää merkittävästi elinkeinoelämämme toimivuutta lyhyellä aikavälillä, ja vaikeuttaa vientiä. Samalla näemme suuren riskin, että lentoyhteydet häviävät lopullisesti.

Kokkola-Pietarsaaren lentoasema tuo syöttöliikennettä Finnairille Helsinki-Vantaan kentälle huomattavan suuren osan suhteessa matkustajamääriin. Noin 70 prosenttia Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman matkustajista on liikematkustajia, jotka jatkavat muihin kohteisiin Eurooppaan ja maailmalle. Tämä istuu hyvin verkostolentoyhtiö Finnairin konseptiin. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren vuotuinen viennin arvo on 4 mrd. euroa. Tästä pelkästään Kokkola Industrial Parkin ja Alholmen Industrial Parkin (Pietarsaari) viennin arvo muodostaa lähes 3 mrd. euroa. Suomen tavaraviennin arvosta yli 10 prosenttia tulee Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnista. Alueella on lukuisia yrityksiä, joiden tuotannosta viennin osuus on yli 90 prosenttia.

Haluamme Kokkola-Pietarsaaren alueella yhdessä elinkeinoelämän kanssa vaikuttaa yhteistyössä Finnairin kanssa siihen, että lentojen asiakaspohja voidaan turvata. Kilpailukykyinen hinnoittelu ja toimivat aikataulut edistävät tätä.

Hyvällä saavutettavuudella on moninaiset ja laajat vaikutukset niin alueen kuin koko Suomen talouteen. Saavutettavuus vaikuttaa kansainvälisen kaupan toimivuuteen ja liiketoiminnan varmuuteen sekä alueen imagoon kansainvälisessä liiketoiminnassa. Sujuvat yhteydet vaikuttavat myös yritysten sijoittumis- ja investointipäätöksiin. Ulkomaisen asiakkaan täytyy päästä alueelle katsomaan tuotteita ja lisäksi ostopäätöksen jälkeen tuotantoprosessin eri vaiheissa. Samoin alueen toimijoiden täytyy päästä maailmalle tekemään erilaisia asennus-, huolinta- ja kunnossapitotöitä. Saavutettavuus lentoteitse on myös tärkeää esimerkiksi seudun kansainvälisesti suuntautuneille ammattikorkeakouluille, AMK Centrialle ja YH Novialle.

Suhteutettuna talousalueemme vientituloihin Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman ja sen toimivien yhteyksien kustannus on pieni. Muutaman miljoonan euron vuotuinen panostus lentoyhteyksiin mahdollistaa tuhatkertaiset tulot viennin muodossa. Ilman lentoyhteyksiä nämä vaarantuvat vakavasti. Heikot yhteydet hankaloittavat suuresti kansainvälisten asiakkaiden käyntejä alueella tilaus-toimitusprosessien eri vaiheissa sekä vaikeuttavat yritysten pääsyä globaaleille markkinoille. Isossa kuvassa kyse on Suomen pitämisestä kilpailukykyisenä kansainvälisessä kilpailussa. 

Ymmärrämme, että tässä poikkeuksellisessa tilanteessa Finnair ei lennä Kokkola-Pietarsaaren lentokentälle tänä kesänä 2020. Edellytämme kuitenkin, että Finnair avaa uudelleen lentoreitin Kokkola-Pietarsaareen nopealla aikataululla syksystä 2020 alkaen. Lentolippuja syksyksi 2020 tulee voida varata välittömästi.

Kokkolan kaupunki, Stina Mattila

Pietarsaaren kaupunki, Kristina Stenman

Pedersören kunta, Stefan Svenfors

Luodon kunta, Gun Kapténs

Kruunupyyn kunta, Ulf Stenman

Uusikaarlepyyn kaupunki, Mats Brandt

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)