Lagmansgårdenin koulukodin suunnittelukilpailun voittajaksi ehdotus ”Ihop”

26.06.2020

Senaatti-kiinteistöjen järjestämän uuden Lagmansgårdenin koulukodin suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu yksimielisesti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Ihop”. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton kanssa.

”Kilpailun taso oli korkea. Saimme viisi hyvää, mutta selkeästi erilaista ehdotusta, joista ”Ihop” nousi arvostelulautakunnan yksimielisellä päätöksellä ensimmäiselle sijalle”, luonnehtii kilpailun tasoa lautakunnan puheenjohtaja Jari Auer Senaatti-kiinteistöistä.

Arvostelulautakunnan mukaan voittanut ehdotus edustaa hillittyä ja ajatonta, korkealuokkaista arkkitehtuuria, joka on sidottu upeasti paikkaansa. Ehdotuksessa on käytetty paljon puuta ja lasia. Arvostelussa painottuivat tilojen toiminnallisuus, kodinomaisuus ja turvallisuus ja lisäksi arvioitiin tilojen tunnelmia ja terapeuttisuutta.

Uuden konseptin mukainen turvallinen koulukoti

Uusi Lagmansgårdenin koulukoti suunnitellaan Pietar­saareen, noin 5 km etäisyydelle keskustasta kaakkoon sijoittuvalle alueelle Vanhan Pirilöntien varrelle. Nykyinen Lagmansgårdenin koulukoti sijaitsee Pännäisissä Pedersören kunnassa Pohjanmaalla. Käytössä olevista tiloista on päätetty luopua, koska tilat ja niiden kunto eivät vastaa nykyisiä lastensuojelutoiminnan vaatimuksia.

Koulukotiin tulee 19 majoitushuonetta neljälle osastolle, oppimis- ja harrastetiloja, keittiö ja ruokasali, hallinnon tiloja sekä ulkoalueet.

Koulukodin suunnittelun tuli pohjautua Senaatti-kiinteistöjen ja Valtion koulukotien laatimaan toiminta- ja toimitilakonseptiin, joka tukee valtion viiden koulukodin toiminnan kehittämistä ja ohjaa toimitilahankkeita vaikuttavuuden ja asiakaslähtöisyyden näkökulmasta.

Rakennuksien tuli olla pääosin puurakenteisia. Tavoitteena on energiatehokas ja elinkaaren hiilijalanjäl­jeltä optimoitu rakennus, joka on sisäolosuhteiltaan terveellinen ja turvallinen.

Kutsukilpailussa mukana viisi suunnitteluryhmää

Kilpailu oli kutsukilpailu, johon arvottiin mukaan viisi suunnitteluryhmää. Suunnitteluryhmien tuli täyttää järjestäjän edellyttämät vähimmäiskelpoisuusehdot.

Arvostelulautakunta suosittelee, että Lagmansgårdenin koulukodin suunnittelua jatketaan voittaneen ehdotuksen ”Ihop” pohjalta ja suunnittelijoiksi valitaan voittaneen ehdotuksen laatijat.

Alustavan aikataulun mukaan uuden koulun rakentaminen alkaisi 2021 loppupuolella, ja se valmistuisi alkuvuonna 2023. Kustannusarvio ilman arvonlisäveroa on 11,85 milj. euroa.

Mukana kilpailussa olivat seuraavat suunnitteluryhmät:

Anttinen Oiva Arkkitehdit ja Sitowise

Arkkitehtitoimisto K2S, Sweco Asiantuntijapalvelut ja Hepacon
Arkkitehtitoimisto ALA ja Sitowise
Arkkitehdit LSV, Sweco Rakennetekniikka ja Insinööritoimisto AX - LVI
Kirsti Siven & Asko Takala Arkkitehdit, A-Insinöörit Suunnittelu ja Hepacon

Lisätietoja

Asiakaspäällikkö, arvostelulautakunnan puh.johtaja Jari Auer, Senaatti-kiinteistöt
p. 040 865 5047

Johtaja Matti Salminen, Valtion koulukodit, p. 029 524 7447

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)