Länsiväylän liikennevaloja päivitetty – vihreä nuoli tarkoittaa vapaata kääntymistä oikealle

28.08.2019

Samalla kaikkia tiellä liikkujia kehotetaan olemaan tarkkana Pietarsaaren Länsiväylän uusien liikennevalojen johdosta. Tavoitteena on sujuva ja turvallinen liikenne autoilijoille, pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

Koulujen alkamisen yhteydessä Pietarsaaressa päivitettiin liikennevaloja Länsiväylän-Pietarinpuistikon ja Länsiväylän-Vaasantien risteyksissä. Vastaavat liikennevalot löytyvät jo risteyksestä Koulukatu-Tehtaankatu ja Itäväylä-Pietarintie.

– Liikennevalojen malli on mitoitettu liikennemäärän mukaan ja on käytössä useilla paikkakunnilla. Tavoitteena on saada aikaan joustava ja turvallinen liikennevirta sekä autoilijoiden että kevyen liikenteen osalta, sanoo Johan Enlund, Pietarsaaren kaupungin teknisen palvelukeskuksen vastaava suunnittelija.

Länsiväylän liikennevalojen muutoksen myötä esimerkiksi Pietarinpuistikkoa myöten lännestä tulevat ajoneuvot saavat nyt kääntyä vapaasti oikealle vihreän nuolen palaessa. Tuolloin risteävällä kevyellä liikenteellä on aina punainen valo.

– Kun nuoli ei pala, autoilijat seuraavat tavallisia liikennevaloja. Vihreä valo tarkoittaa, että autoilijat saattavat kohdata muuta liikennettä, jolla on myös vihreä valo. Esimerkkinä tästä on kevytliikenne, joka kulkee tien yli. Haluamme muistuttaa, että kääntyvän on aina huomioitava tietä risteävät. Kaikkien liikenteessä liikkuvien on seurattava tarkkaan muita tiellä liikkuvia, vaikka itsellään olisikin vihreä valo, sanoo Enlund.

Uusissa liikennevaloissa ei ole värillistä lasia, vaan ne toimivat värillisillä LED-lampuilla. Jos liikennevalot ovat poissa käytöstä, valot ovat täysin mustat. Tämä vähentää vääriä väriheijastumia, mikä puolestaan lisää liikenneturvallisuutta.

– Jos liikennevalot ovat poissa käytöstä, tielläliikkujien on noudatettava muita liikennemerkkejä, Enlund muistuttaa.

Victor Schaumaninpuistikon-Jaakonkadun risteys kunnostetaan marraskuussa ja siihen asennetaan samanlaiset liikennevalot.

Lisätietoa:
Vastaava suunnittelija Johan Enlund, 044 785 1221, johan.enlund@pietarsaari.fi

Trafikljus med pil Vasterleden Pedersesplanaden 27.8.2019 Jeanette Ostman2

Punainen valo yhdessä vihreän nuolen kanssa tarkoittaa, että Pietarinpuistikkoa myöten
lännestä tulevat autot eivät saa kääntyä vasemmalle, mutta oikealle saa kääntyä vapaasti,
sillä risteävällä kevyellä liikenteellä on punainen valo. Autoilijoiden on kuitenkin aina
oltava tarkkoja ja huomioitava kevyt liikenne.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)