Monikulttuurinen verkosto – avoinna kaikille, taustaan katsomatta

25.06.2019

Olen uusi Suomessa – miten opin parhaiten suomea tai ruotsia? Mitä vapaa-ajan toimintoja löytyy, ellen ole kiinnostunut urheilusta? Nämä ovat muutamia kysymyksiä, joita pohditaan uudessa Pietarsaaren seudun monikulttuurisessa yhteistyöverkostossa.

Vuonna 2016 tehtiin selvitys maahanmuuttajaneuvoston tarpeesta Pietarsaaren seudulla. Maahanmuuttajia ja luottamushenkilöitä haastateltiin ja tuloksena oli tarve yhteen kokoavasta toimielimestä, mutta ei niinkään poliittisesta tai aikaa vaativasta maahanmuuttajaneuvostosta.

– Parempana vaihtoehtona pidettiin velvoittamatonta, kaikille avointa yhteistyöverkostoa, joka kokoaa yhteen maahanmuuttoasioista ja samalla seudulla olevien kulttuurien rikkauden tutkimisesta kiinnostuneet. Osallistua voi kiinnostuksensa mukaan, eikä maahanmuuttajataustaakaan ole pakko olla, sanoo kotouttamiskoordinaattori Pia Fraktman.

Tavoite: 3-4 tapaamista vuodessa

Marraskuussa järjestettiin ensimmäinen tapaaminen uuden monikulttuurisen yhteistyöverkoston tiimoilta, joka on Pietarsaaren seudun kotouttamisyksikön alainen.

Tavoitteena on pitää 3-4 tapaamista vuodessa kolmen, alkuaikana kiteytyneen keskeisen aiheen tiimoilta: Kieli, lapset ja vapaa-aika sekä koulu ja koulutus.

–Tarvittaessa kutsumme ulkoisia toimijoita tai viranomaisia tilaisuuteen kertomaan lisää aiheesta. Tähän asti meillä on ollut kolme tapaamista tänä vuonna ja lisäosallistujat ovat tervetulleita.

Seudun kunnat ovat keväällä laatineet uuden kotouttamisohjelman. Ohjelma ohjaa
myös meidän toimintaamme. (Kotouttamiskoordinaattori Pia Fraktman)

Fraktmanin mukaan toiminta noudattaa kuntien muuta linjaa.

– Seudun kunnat ovat keväällä laatineet uuden kotouttamisohjelman. Ohjelma ohjaa myös meidän toimintaamme.

Kaksisuuntaista kotouttamista

Fraktman puhuu kaksisuuntaisesta kotouttamisesta: kyseessä on molemminpuolinen prosessi, jossa kaikkien osapuolten on muututtava sitä mukaa kun väestöstä tulee yhä monivivahteisempi, esimerkiksi kulttuurisen tai kielellisen taustan osalta.

– Pietarsaaressa puhutaan noin 70 kieltä, mikä osoittaa, että kaupunki on ja on jo pitkään ollut monikulttuurinen. Ei siis ole aihetta huolestua sen suhteen, miten maahanmuuttajien kasvava määrä vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Näiden asioiden miettimisen sijaan voi osallistua tapaamisiimme ja keskustella yhdessä yhteiskunnastamme, miltä se näyttää ja miten haluamme sen kehittyvän tulevaisuudessa.

Tietoa:

● Laki kotoutumisen edistämisestä kehottaa kuntia nimeämään yhteistyötoimielimen, joko kunnassa tai luomalla toimialat ylittävää yhteistyötä paikallisella tasolla. Käytännössä tämä näkyy verkostoina, maahanmuuttajaneuvostoina tai monikulttuurisina lautakuntina.
● Seudullisen monikulttuurisen yhteistyöverkoston tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien mahdollisuuksia tulla osallisiksi paikalliseen yhteiskuntaan ja lähidemokratiaan.
● Verkostotapaamiset ovat osa Pietarsaaren kaupungin työtä osallisuuden ja asukasvuoropuhelun parissa.
● Kaupunki järjestää myös säännöllisesti asukasfoorumeja ja -tutkimuksia suomeksi ja ruotsiksi.
● Kaupungin kotisivuilla (www.jakobstad.fi/ge-feedback/, www.jakobstad.fi/anna-palautetta/) voit antaa palautetta kaupungin palveluista suomeksi ja ruotsiksi.
● Sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita koskevia asioita varten on erillinen palautelomake suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, www.sochv.jakobstad.fi/respons/, www.sochv.jakobstad.fi/palaute/, www.sochv.jakobstad.fi/feedback/
● Lisätietoja verkostosta: Kotouttamiskoordinaattori Pia Fraktman, 044 785 1525, pia.fraktman@pietarsaari.fi

diversity 2884313 960 720 pixabay2

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)