Pietarsaaren uusi keskustasuunnitelma herättää kiinnostusta – näin prosessin jatko etenee

03.02.2020

Kaupungin avoimiin tilaisuuksiin osallistui yli 800 henkilöä ja yli 200 vastasi Pietarsaaren keskustan kehittämistä koskevaan sähköiseen kyselyyn. Nyt kuullaan vuorostaan viranomaisia, etujärjestöjä, kiinteistönomistajia, kauppiaita ja muita keskustan asioista ammatillisessa mielessä kiinnostuneita.

Uuden suunnitelman nimenä on Kaupunkirakentamisen suunnitelma ja siinä päivitetty ja kehitetty Pietarsaaren nykyistä liikenne- ja ympäristösuunnitelmaa. Syksyn neljä avointa tilaisuutta ja sähköinen kysely, jotka käsittelivät Pietarsaaren keskustan kehittämistä, herättivät suurta kiinnostusta. Tämä ilahduttaa kaupungin työryhmää, jota johtaa asemakaava-arkkitehti Sören Öhberg.

– Rakennamme kaupunkiamme yhdessä ja prosessi heijastaa juuri tätä. Syksyn seminaari, työpajat ja torikahvit houkuttelivat kaikenikäisiä asukkaita, myös monia lapsia ja nuoria, mistä olemme erityisen iloisia. Myös Pietarsaaresta muuttaneet henkilöt, joilla on tänne yhteyksiä, ovat olleet meihin yhteydessä. Olemme saaneet paljon hyödyllistä tietoa siitä mikä toimii, mitä on kehitettävä ja mitä unelmia asukkailla on Pietarsaaren keskustaa silmällä pitäen, Öhberg kertoo.

Palautteeseen sisältyy mm. yleisiä toiveita kasvillisuuden lisäämisestä ja nuorten kokoontumispaikasta, käytännön ehdotuksia koko kävelykadun kattavista valonauhoista, yksittäisten katujen uusista liikennejärjestelyistä ja keskustan leikkipuiston sijainnista, sekä mitä leikkivälineitä asukkaat mieluiten toivoisivat hankittavaksi.

Opiskelijoilta jännittäviä ehdotuksia – syventymistä esseiden kautta

Syksyn aikana monet koulutustahot, mm. Jakobstads gymnasium, Pietarsaaren lukio ja ammattikorkeakoulu Novia on osallistettu työhön tai ne ovat aloittaneet rinnakkaisia hankkeita prosessiin liittyen.

– Olemme saaneet useita jännittäviä ehdotuksia, esimerkiksi miten kaupungin symboleja, uskoa, toivoa ja rakkautta voisi käyttää enemmän kaupunkimiljöössä. Odotamme innolla lisäaineistoon tutustumista, ennen kuin alamme laatia käytännön ehdotuksia, Öhberg sanoo.

Kaupunki on tilannut esseitä osana syventävää työtä kaupungin keskustan tulevaisuuden suunnittelussa. Kirjoitelmia on tilattu arkkitehti Roger Wingreniltä, professori ja yhdyskuntasuunnittelija Pentti Murolelta, museonjohtaja Carola Sundqvistilta, konsultti ja trendietsijä Ralf Blomqvistilta sekä kahdelta kirjailijalta ja kulttuurityöntekijältä, Ellen Strömbergiltä ja Päivi Jokitalolta.

– Olemme pyrkineet sukupuolen, iän, taustan ja näkökulman osalta kattavaan ratkaisuun. Kirjoitelmissa on tarkoitus tarkastella muun muassa Pietarsaaren historiaa, identiteettikysymyksiä ja ympäristöä sekä tulevaisuuden trendejä. Sähköinen kyselymme ”Paras päiväni kaupungilla” toi yli 200 vastausta ja myös ne vaikuttavat kokonaiskuvaan, joka asukkailla on Pietarsaaren keskustasta ja sen tulevaisuudesta, sanoo Öhberg.

Esseet tulevat yleisön luettaviksi keväällä.

Seuraava askel: Teematyöpajat, joihin kutsutaan ammattilaisia

Seuraavaksi kaupunki järjestää kolme teematyöpajaa helmikuusta huhtikuuhun. Näihin kutsutaan osallistujat erikseen. Työpajoissa keskitytään seuraaviin aiheisiin: kaupunkiympäristö, elämä keskustassa ja liikenne.

– Pyrimme osallistujien osalta moninaisuuteen taustan ja osaamisen kannalta, samalla kun otamme mukaan viranomaisten, kiinteistönomistajien, kauppiaiden, etujärjestöjen ym. edustajat. Tavoitteena on tuoda esiin konkreettisempia ehdotuksia Pietarsaaren keskustan kehittämiseen, osallistujien asiantuntemus ja tausta-aineisto lähtökohtana. Aineistoon sisältyy muun muassa aiemmin saatu palaute, Öhberg toteaa.

Kaupunki avaa infopisteen kaupunginkirjastoon. Tänne yleisö saa jättää mielipiteitään huhtikuun loppuun mennessä.

– Meillä on kaupunginkirjastossa näyttely, jossa kaupunki esitetään pienoiskoossa, kuvaesitys keskustan kehittymisestä ja palautelaatikko, johon voi jättää mielipiteitään. Infopistettä täydennetään mahdollisesti lisäaineistolla kevään aikana. Haluamme jatkaa avointa prosessia, johon kaikki keskustan kehittymisestä kiinnostuneet voivat osallistua.

Toukokuussa kaupungin työryhmä aloittaa työnsä koko aineiston työstämisen parissa, mahdollisesti yhteistyössä konsulttien kanssa.

– Vaikka tämä kestää hieman kauemmin, meillä on resursseja laatia uusi suunnitelma itse. Ulkopuolisia konsultteja käytetään mahdollisesti joihinkin erityiskysymyksiin, Öhberg sanoo.

Seuraava yleisötilaisuus suunnitellaan pidettäväksi syksyllä. Tavoitteena on voida esitellä tuolloin konkreettisempia ehdotuksia keskustan kehittämiseksi, ennen kuin lopullinen suunnitelma laaditaan.

Pietarsaaren keskustan uuden suunnitelman arvioidaan valmistuvan vuonna 2021.

Lisätietoa:
Kaupungin kotisivut
Asemakaava-arkkitehti Sören Öhberg, 044 785 1633, soren.ohberg@pietarsaari.fi

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)