Pietarsaari lähettää ensimmäisen hulevesilaskun

03.02.2020

Pietarsaaren kaupunki lähetti 29.1.2020 suurimman osan vuoden 2019 hulevesilaskuista kaikille, jotka omistavat kiinteistön asemakaavoitetulla alueella.

Teknisesti hulevesi on vettä, joka valuu väliaikaisesti maan pinnalla. Suurin osa on sadevettä tai lumen ja jään sulamisvettä. Lain mukaan tähän kuuluu myös kuivatusvesi, joka johdetaan pois jo rakennetuilta tonteilta.

Kaupunginvaltuusto päätti vuosi sitten, että hulevesijohtojen omistus ja ylläpitovelvollisuus Pietarsaaressa siirtyy Pietarsaaren Vedeltä kaupungille. Samalla päätettiin ottaa käyttöön hulevesimaksu 1.1.2019 lähtien. Maksu koskee jokaista, joka omistaa kiinteistön kaupungin asemakaavoitetulla alueella.

– Muutos johtuu vuoden 2014 lakimuutoksesta, jonka myötä kaupungilla on kokonaisvastuu. Lisäksi se johtuu kaupungin päätöksestä, jonka mukaan myös hulevesijohdot ovat kaupungin omistuksessa ja ylläpitämiä. Nyt rakennamme järjestelmää ja investoimme enemmän huoltoon, jotta tulvien ja vettä tulvivien kellareiden riskiä voitaisiin vähentää esimerkiksi rankkasateella ja lumen sulamisalueilla. Ongelmia ilmenee heti, kun vesi ei mahdu putkiin, sanoo kaupungininsinööri Harri Kotimäki.

Hulevesijärjestelmän kustannukset ovat kaupungille arviolta 650 000 euroa vuodessa, josta hulevesimaksu kattaa noin 380 000 euroa.

Hulevesimaksu peritään suoraan ulosottokelpoisena maksuna. Tämä tarkoittaa, että maksu voidaan ulosmitata ilman tuomioistuimen määräystä. Valitusoikeutta on rajoitettu, mutta laskun tekniset virheet korjataan, jos asiakas on meihin yhteydessä, Kotimäki sanoo.

Lisätietoa:
Lisää tietoa hulevesimaksusta
Kunnossapitoinsinööri Nicklas Gustafsson, 044 785 1227, nicklas.gustafsson@pietarsaari.fi

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)