Luonto

 

Ulkoinen ympäristö ja luonto, jossa kaikki elämme on monimutkainen jatkuvassa muutoksessa oleva yhteen solmittujen elementtien verkosto. Ihminen on kautta aikojen muovannut ympäristöään tarkoituksenmukaisesti mutta on myös toiminnallaan aiheuttanut tahattomia ja ei toivottuja muutoksia ympäristössä. Tietoja Pietarsaaren ympäristön tilasta on monien vuosien ajan kerätty lukuisilla eri selvityksillä ja tarkkailututkimuksilla.

Kukaan ei tiedä tarkalleen, kuinka monen kasvin ja eläimen kanssa jaamme ympäristömme täällä Pietarsaaressa. Karkea arvio on, että Suomen noin 42 000 lajista noin 10 000 esiintyisi Pietarsaaressa. Pietarsaaressa säännöllisesti esiintyviä lintulajeja on noin 160 ja luontaisesti esiintyviä putkilokasveja on 400 - 500 lajia. 10 % Suomessa esiintyvistä lajeista arvioidaan olevan uhanalaisia.

Pietarsaaren ulkosaaristo kuuluu kansalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja on osa Natura 2000-alueesta Luodon saaristo. Natura 2000-alueisiin kuuluvat myös Fänäsnabban ja Gubbträsket. Pietarsaaressa sijaitsevista Natura 2000-alueista, noin 2 250 hehtaarin vesi- ja maa-alueista, on 1 516 hehtaaria Vestersundinkylän saaristoa (noin 100 ha maa-aluetta) perustettu luonnonsuojelualueeksi. Pietarsaaren kaupungin omistamasta metsämaasta on 77 hehtaaria varattu luonnonsuojelumetsiksi Natura 2000-alueisiin kuuluvan metsämaan lisäksi. Kråkholmanjärvi on asemakaavalla varattu luonnonsuojelualueeksi.

Raportti: Pietarsaaren ympäristön tila 2008

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)