Talous- ja velkaneuvonta

Osoite

Talous- ja velkaneuvonta
Raatihuone, Kauppatori 1
68600 Pietarsaari


Pietarsaaren kaupungin talous- ja velkaneuvonta palvelee Pietarsaaren, Pedersören kunnan, Uudenkaarlepyyn, Kruunupyyn ja Luodon asukkaita, jotka tuntevat tarvitsevansa apua ja neuvontaa taloutensa tasapainottamiseen tai ylivelkaantumistilanteeseen.

Puhelinneuvonta/ajanvaraus

Tavoitat talous- ja velkaneuvoja Aila Kronqvistin puhelimella arkisin klo 10.00-11.30 välisenä aikana. Voit puhelimessa saada alustavia neuvoja ja varata ajan henkilökohtaiseen neuvontaan.

Tavoitat talous- ja velkaneuvojan myös sähköpostitse.

Aila Kronqvist
Talous- ja velkaneuvoja
 

Odottaessasi pääsyä velkaneuvontaan voit toimia itse asiasi hyväksi seuraavilla tavoilla:

  • Avaa kaikki avaamattomat kirjekuoret vaikka se ahdistaisikin. Velkojille sattuu myös virheitä, joukossa saattaa olla perusteettomiakin laskuja, jotka selviäisivät yhdellä puhelinsoitolla.
  • Säästä kaikki maksukehotukset ja perintäkirjeet. Ryhmittele kirjeet velkojien tai perintätoimistojen tai velkojen mukaan.
  • Kokoa yhteen tositteet kaikista omista ja mikäli elät parisuhteessa myös puolisosi tuloista (palkkalaskelma, työttömyyskorvaus, sairauspäiväraha, kuntoutustuki, eläkepäätös, asumistukipäätös, elatusapusopimus yms.).
  • Kokoa yhteen tositteet kaikista menoista (vuokra, kiinteistövero, sähkö, vesi, jätemaksu, päivähoito, kotivakuutus, lääkkeet, elatusmaksut).
  • Tee vapaamuotoinen laskelma kotitaloutesi tuloista ja menoista.
  • Tee vapaamuotoinen yhteenveto kotitalouden veloista sekä maksamattomista laskuista
  • Jos sinulla on tai on ollut velkoja ulosotossa, tilaa ulosottoviranomaiselta velalliskohtainen asianosaistuloste.
  • Etsi/hanki verotoimistosta viimeisin oma ja puolisosi verotuspäätös. Hanki asiakirjat mahdollisesta varallisuudestasi tai kuolinpesäosuuksistasi.
  • Tilaa luottotietorekisteriote Suomen Asiakastiedosta.
  • Kerää tiliotteet kolmelta kuukaudelta.

Mitä talous- ja velkaneuvojan luona tapahtuu ja miten asian käsittely etenee

Ensimmäisellä käynnillä velkaneuvonnassa selvitetään kokonaistilannetta, ongelmia ja niiden syitä ja perehdytään velkatilanteeseen. Veloista tehdään yhteenveto ja asiakkaalle tehdään maksuvaralaskelma, jossa kartoitetaan maksukyky. Lisäksi selvitetään tavoitteita ja etsitään yhdessä asiakkaan kanssa keinoja tilanteen korjaamiseksi. Joskus voi riittää se, että yhdessä neuvojan kanssa käydään läpi asiakkaan tuloja ja menoja ja pohditaan missä voisi säästää ja miten voisi hankkia lisätuloja. Tarvittaessa sovitaan uusi tapaaminen sekä väliaikana tehtävistä toimenpiteistä.

Talous- ja velkaneuvoja auttaa selvittämään taloudellista tilannettasi. Hän selvittää erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja niiden seurauksia ja auttaa sinua pohtimaan miten eri vaihtoehdot soveltuvat juuri sinun tilanteeseesi. Sinä itse kuitenkin vastaat asioiden hoitamisesta ja teet itse päätökset vaihtoehtojen valinnasta. Talous- ja velkaneuvoja avustaa sinua tarvittaessa velkojen järjestelyn tai velkajärjestelyn toteuttamisessa. Talouden saattaminen tasapainoon ja velkojen järjestely kestää useimmiten kauan; yleensä useita kuukausia, joskus yli vuodenkin.

 

Mikäli velkoja on tarpeen järjestellä, käytössä on seuraavat keinot:

Vapaaehtoisesta velkajärjestelystä tai maksuohjelmasta sopiminen velkojien kanssa, Takuu-Säätiön takauksen hakeminen järjestelylainalle ja kolmantena virallinen yksityishenkilön velkajärjestely, jota haetaan käräjäoikeudesta. Valitettavasti joskus tilanne voi olla sellainen, ettei talous- ja velkaneuvonnasta löydy mitään keinoa asiakkaan velkojen järjestelyyn. Näin käy esimerkiksi silloin, kun asiakkaan elämäntilanne on vakiintumaton. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi voi jäädä odottaminen ja velkojen järjestely tilanteen vakiinnuttua

 

 

 

 

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)