Taide

Pietarsaaren kaupunginmuseo hoitaa laajaa taidekokoelmaa, joka sisältää yli 2000 luetteloitua numeroa. Taiteesta tuli tärkeä osa museota, kun intendentti Viktor Sund, joka oli innokas taiteenharrastaja, alkoi kerätä taidetta jo 1920-luvulla. Tuolta ajalta mainittakoon Suomen taiteen kulta-ajan taiteilijoiden kuten Fanny Churbergin ja Helena Westermarckin teoksia. Museon erikoisuuksiin kuuluu laivakuvien kokoelma, josta suuri osa on pysyvästi esillä Malmin talon laivanvarustajakodissa.

Tällä hetkellä kokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, mitaleja, valokuvataidetta ja miniatyyrejä. Museo pyrkii kartuttamaan taidekokoelmaansa vuosittain ja hankkimaan tuolloin usein paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Edustettuina ovat erityisesti pietarsaarelaiset Karin Sidorow ja Erik Knif; heidän taulujaan on lukuisa määrä. Viime vuosina on kokoelmaa kartutettu mm. Peter Viklundin, Sven Svanbäckin, Eero Hiirosen ja Therese Sunngrenin teoksilla. Pietarsaaren kaupunginmuseo on pitänyt taidekokoelmastaan myös joitakin kiertonäyttelyjä, joista viimeisin oli Ulrica Löfholmin kuvituksesta J. L. Runebergistä kertovaan lastenkirjaan. Näyttely kiersi eri puolilla Suomea museoissa ja kirjastoissa vuosina 2003–2004.

Osia taidekokoelmasta on pysyvästi esillä Malmin talossa ja lähes vuosittain pidetään teemanäyttelyjä Tupakkamakasiinissa ja Malmin talon ruokasalissa. Monia taideteoksia on sijoitettu kaupungin laitoksiin, esimerkiksi kaupungintaloon, kouluihin, uimahalliin, vesilaitokseen jne. Pietarsaaren museon tehtäviin kuuluu vastata kaikista Pietarsaaren kaupungin omistuksessa olevista taideteoksista. Niinpä museo pitääkin säännöllisesti yhteyttä taidekonservoija Jorma Korpelaan Kokkolaan ja toimii hänen kanssaan yhteistyössä.

Museon toiminnan tarkoitus on kerätä, hoitaa ja pitää esillä taidekokoelmaansa siten, että useat sukupolvet, myös tulevat, voivat nauttia taiteesta, jota meillä Pietarsaaressa on.

 

 

 

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)