Westmaninmuorin tupa

westmansmorsstugaWestmaninmuorin koulu on yksityinen pikkukoulu ja Pietarsaaressa on ollut noin neljäkymmentä tällaista koulua. Perhetytöt, joilla ei ollut muuta mahdollisuutta saada sopivaa työtä kaupungissa, pitivät mielellään koulua. Myös miespuolisia koulumestareita oli, joskin melko vähän. Mutta useille, kuten Westmaninmuorillekin, koulunpito oli ainoa mahdollisuus itsensä elättämiseen.

Koulun mamselli loi itse koulunsa. Hän oli opettaja, huolehti koulun huoneistosta, sisustuksesta, lämmöstä ja valaistuksesta.Hän ylläpiti kouluaan ilman kunnan tai valtion tukea, mutta myös ilman minkään viranomaisen valvontaa.

Koska useita tämäntapaisia kouluja toimi kaupungissa samanaikaisesti, oli jokaisen opettajan hyvin ja selvin opetustuloksin voitettava vanhempien luottamus, jotta oppilaiden saaminen seuraaviksi lukukausiksi oli taattu.

Koulumaksun suuruus vaihteli, 1800-luvun lopulla se oli noin 2 markkaa oppilasta kohti kuukaudessa. Oppilaita oli tavallisesti 10-20, riippuen kouluhuoneen koosta. Koulua käytiin joskus vuoden verran, enimmäkseen kuitenkin kaksi vuotta. Koulupäivä oli tavallisesti neljän tunnin pituinen. Ennen kaikkea oppilaiden piti oppia lukemaan, ja paitsi aapiskirjaa, jossa puhutaan munivasta kukosta, käytettiin katekismusta, virsikirjaa, raamatun historiaa ja uutta testamenttia. Myös kirjoitusta harjoiteltiin ja opittiin neljän laskutavan alkeet. Joissakin kouluissa voitiin opetella myös ompelua ja maantietoa.

westmanint

Syy siihen että Pietarsaaren pikkukouluista juuri Westmaninmuorin koulu on säilynyt jälkimaailman nähtäväksi, johtuu osittain siitä, että se oli J.L.Runebergin ensimmäinen koulu. Tämäntyyppisiä pikkukouluja oli kaupungissamme useita. Westmaninmuorin koulu toimi 1794-1828. Samaan aikaan toimi myös joukko muita pikkukouluja, mutta merimies Westmanin lesken koulu oli ensimmäinen tunnettu. Hän piti koulua kotinsa ullakkokamarissa.westmansrum

Koulun pitämisestä ei ole katsottava Westmaninmuorin innokkaaksi kansansivistysharrastukseksi, vaan se oli työtä, jota hän teki elättääkseen itsensä.

 

Anna Lena Envaldia, s. 1744, myöhemmin tunnettu nimellä Westmanin muori tuli Pietarsaareen Ruotsista. Hän oli ensin piikana Rosenlundin pappilassa. Vuonna 1776 hän meni naimisiin merimies Johan Westmanin kanssa ja heille syntyi kaksi poikaa. Yhdeksän vuotta myöhemmin, vuonna 1785, hänen miehensä hukkui ja Anna Lena oli leski; kova kohtalo, joka tuli monen naisen osalle Pietarsaaren merikaupungissa.

 Ehkä tässä vaiheessa ajatus pitää koulua tuli rouva Westmanin mieleen, tiedetään että hän alkoi kutoa kangasta ja myös opettaa kudontaa. Hänen anoppinsa oli myös merimiehenleski, ja hänen poikansa Anders Johan seurasi traditiota, lähti merille ja katosi hänkin. Häneltä jäi nuori leski ja yksi poika. Voidaan olettaa, että juuri Anna Lena Westman sai kantaa raskaimman osan perheen elatuksessa.

Westmaninmuorin koulu on avoinna 20.-24.7.2021 klo 12-16 ja sopimuksen mukaan.

Exterior mot Storgatan
Jakobstads museum
Pietarsaaren museo
Avoinna tiistai-sunnuntai klo 12-16. Isokatu 2-4, 68600 Pietarsaari.

westmanbyra

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)