Konst

2733

Pia Kääpä

Sjalvportratt konstruktion 1990 kat 1736

Jorma Korpela

Masterkatten

Karin Sidorow

Jakobstads museums konstsamling

Jakobstads museum förvaltar en omfattande konstsamling med över 2000 katalogiserade nummer. Konsten blev en viktig del av museet då intendent Viktor Sund, som hade ett stort konstintresse, började samla konst redan på 1920-talet. Från den tiden kan nämnas verk från finländsk guldålder av bland andra Fanny Churberg och Helena Westermarck. En av museets specialiteter är samlingen av skeppsporträtt av vilka en stor del permanent visas i skeppsredarhemmet i Malmska gården.

Delar av konstsamlingen finns permanent utställd i Malmska gården och nästan årligen visas mindre temautställningar i Tobaksmagasinet och i Malmska gårdens matsal. Många konstverk finns deponerade i stadens inrättningar, till exempel i stadshuset, skolor, simhallen, vattenverket. Jakobstads museum uppgift är att ansvara för samtliga konstverk i Staden Jakobstads ägo. Museets syfte är att samla, vårda och visa det som finns i konstsamlingen så att många generationer, också i framtiden, skall få njuta av den konst som vi har i Jakobstad.

Utgående från konstsamlingen har Jakobstads museum även gjort ett antal vandringsutställningar, nu senast med Ulrica Löfholms illustrationer till barnboken om J. L. Runeberg. Den utställningen visades på museer och bibliotek runtom i Finland under åren 2003-2004. Idag innehåller samlingen, måleri, grafik, skulptur, medaljer, fotokonst och miniatyrer. Museet strävar till att årligen utöka sin konstsamling, ofta med verk av lokala konstnärer. Speciellt Jakobstadsborna Karin Sidorow och Erik Knif finns representerade med ett stort antal målningar. De senaste åren har samlingen utökats med verk av bland andra, Peter Viklund, Sven Svanbäck, Eero Hiironen och Therese Sunngren.

 

 

 

 

                                                                                               

 

Widgetområde (Innehåll)
Widgetområde (Nere)