Dirigenten Anna-Maria Helsing övertar det konstnärliga ledarskapet för RUSK Kammarmusik i Jakobstad

08.11.2019

Dirigenten Anna-Maria Helsing övertar fr.o.m. 2020 det konstnärliga ledarskapet för RUSK Kammarmusik i Jakobstad efter klarinettisten Christoffer Sundqvist och kompositören Sebastian Fagerlund.

Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund, som verkat som RUSK-festivalens konstnärliga ledare sedan festivalen grundades 2013, beskriver sina sju år med RUSK med följande ord:

”Under sju år har vi haft glädjen och äran att få bygga upp och leda en kammarmusikfestival som präglas av fördomsfrihet, skapandets glädje samt internationellt och nationellt toppkunnande. Mottagandet i Jakobstad har varit varmt och vi har glatt oss åt att RUSK-festivalen har hittat sin publik och sin plats i staden med omnejd. Kreativitet och konst mår bäst i omgivningar där nya infallsvinklar, förändring och rörelse hela tiden är närvarande.

RUSK-festivalen är numera en etablerad festival i det finländska musiklivet och nu har vi nått en punkt där vi upplever att det är tid för oss att ta ett steg tillbaka och låta nya konstnärliga krafter ta över. Vi vill för vår del varmt tacka alla samarbetspartner i Jakobstad, inte minst producenten Anna Madsen, för sju otroligt fina och inspirerande år av samarbete som har sträckt sig långt utöver det vanliga.

Stort tack till Jakobstads Sinfonietta, Staden Jakobstad, Wava-institutet, Yrkeshögskolan Novia, Yrkesakademin i Österbotten, Schaumansalen, RUSK Business Group, Pro Allegro m.fl. samt alla aktörer i Campus Allegro som vågade satsa på idén om en internationell kammarmusikfestival i Jakobstad. Utan detta stöd hade vi aldrig lyckats! RUSK kommer att fortsätta sprida ljusstark kreativitet på toppnivå många höstar framöver.

Vi fortsätter att RUSKa om oss!”

Arrangören för festivalen, Jakobstads Sinfonietta, riktar ett varmt och ödmjukt tack till Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund för den stora insats de gjort för att berika stadens och regionens kulturliv. De har lett festivalen med stor passion, hela tiden med glimten i ögat. Vi tackar Christoffer och Sebastian för det fina samarbetet och önskar dem lycka och välgång i deras framtida åtaganden.

Från arrangörens sida gläds man över att Anna-Maria Helsing tackat ja till att verka som ny konstnärlig ledare för RUSK Kammarmusik i Jakobstad. Helsing har skapat sig ett namn som kapellmästare efter att ha dirigerat ledande nordiska orkestrar och operahus.

Under en kort tid har Helsing dirigerat samtliga större orkestrar i Finland och Sverige, som Radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester, Tampere Filharmonia, Tapiola Sinfonietta, Stockholms kungliga filharmoniker, Göteborgs, Sveriges Radios och Malmös symfoniorkestrar, Norges radios symfoniorkester m.fl. Hon har även dirigerat Danmarks och Sveriges kungliga operor, Estlands nationalorkester, Staatsorchester Braunschweig, Bochum Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, BBC Philharmonic, BBC Concert Orchestra, finska Nationaloperan, Islands Symfoniorkester och Göteborgsoperan. Stil och känsla förknippad med modernismen samt nutida musik ligger speciellt nära Helsings hjärta.

"Det är med stor glädje och förväntan som jag tar emot det hedersamma uppdraget att ta över det konstnärliga ledarskapet för RUSK, som grundarna Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund på kort tid lyckats etablera som en av landets intressantaste festivaler. Jag ser fram emot att bjuda den fördomsfria jakobstadspubliken på nya spännande omRUSKande musikupplevelser samt att få börja jobba med den kunniga organisationen runt festivalen och övriga lokala samarbetsaktörer. Min vision är att samla artister på högsta nivå och skapa konserter och evenemang som jag själv skulle vilja gå på - med förhoppningen att vi tillsammans ska lyckas förvalta det jag upplever som RUSKs kärna, att ständigt utmana varandra till nya berikande upptäckter.

Anna-Maria Helsing"

Arrangören önskar Anna-Maria Helsing hjärtligt välkommen till RUSK-familjen och ser med spänning fram emot samarbetet med framtida RUSK-festivaler.

Årets RUSK-festival arrangeras den 19-23.11.2019 och festivalens tema är ”Makt – Valta – Power”.

På årets RUSK-scen ses bl. a. Mellersta Österbottens Kammarorkester, Elina Vähälä, Anna-Liisa Bezrodny, Fredrik Paulsson, Ellen Nisbeth, Jan-Erik Gustafsson, Senja Rummukainen, Niek de Groot, Emil Holmström, Paavali Jumppanen, Mirka Viitala, Helena Juntunen, Janne Thomsen, Takuya Takashima, József Hárs, Sivan Magen, Jukka Perko, Jarmo Saari m.fl. De konstnärliga ledarna Christoffer Sundqvist och Sebastian Fagerlund har komponerat en spännande helhet kring årets tematonsättare Outi Tarkiainens produktion.

Mera information om programmet: www.ruskfestival.fi
Förfrågningar: Anna Madsen, ansvarig producent, anna.madsen@jakobstad.fi

 

Gå till "Kultur"
Widgetområde (Nere)