Skolmusik 2020 ordnas i Jakobstad - temat är hav och miljö

16.04.2019

Skolmusik ordnas den 7-9 maj 2020 i Jakobstad. Det sker i form av ett omfattande samarbete mellan bland andra De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f och staden. Med miljötemat vill arrangörerna influera morgondagens beslutsfattare.

Efter en paus på 25 år är det dags för Jakobstad att igen stå värd för evenemanget Skolmusik. Evenemanget väntas locka tusentals skolelever till Jakobstad, däribland 6 000 elever fördelade på två festkonserter.

– Kärnan i Skolmusik är glädjen och gemenskapen i att sjunga och musicera tillsammans, och årets tema är hur vi tar hand om vårt hav och vår miljö. Jakobstad ligger vid havet och är med sina konstnärliga utbildningar, unika salar och mångsidiga spelmöjligheter ett centrum för många musiker, säger Martin Enroth, verksamhetsledare vid DUNK De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f.

Som bäst bygger arrangörerna upp samarbetet med staden och utbildningarna i Campus Allegro.

– Vi har från första början haft ett starkt lokalt stöd för Skolmusik, vilket underlättar och gör hela processen mycket roligare. Produktionsteamet fick också nyligen förstärkning i de lokala projektledarna Ia Rönngård, Anna Hagen och Fanny Sjölind, som alla har gedigen erfarenhet av musik och av att producera evenemang, säger Enroth.

13 fv 024

Jakobstadsbördige musikern och musikläraren Tomas Höglund dirigerade massorna under Skolmusik
2013 i Esbo. Över 7 000 deltagare sjöng under slutkonserten. (Foto: Frej Vuori)


Nationellt verksamma musiker och författare får jobba på hemmaplan

Som del av Mumins 75-års jubileum nästa år har Moomin Characters gett arrangörerna tillgång till tidigare outgivna texter av författaren Tove Jansson. Texterna handlar om havet och ingår i en nykomponerad repertoar om elva verk.

I övrigt är musiken producerad av musiker och författare bosatt i eller från Jakobstad, däribland Emma Klingenberg, Malin Klingenberg, Charlotta Kerbs, Markus Fagerudd, Anders Sjölind, Nisse Nybäck och Tobias Granbacka.

Enligt kultursekreterare Marja-Leena Hyytinen och Peter Roos, rektor för Wava-institutet (tidigare Jakobstadsnejdens musikinstitut), är Skolmusik en chans för staden att visa sin gästfrihet och på det stora kunnande som finns på orten.

– Nationellt verksamma musiker och författare får nu jobba på hemmaplan. Vi får bidra till ett väldigt stort evenemang och välkomna tusentals barn och unga till Jakobstad, säger Hyytinen.

Enligt Roos kommer utbildningarna i Campus Allegro och Jakobstads Sinfonietta att ha framträdande roller under evenemanget.

– Vi deltar i planeringen och genomförandet av konserter, workshopar och parader på flera håll i staden. Ingen kommer att missa att Skolmusik pågår i Jakobstad, säger Roos.

Växande intresse för Skolmusik även bland finskspråkiga

De skolor som vill delta kan anmäla sig från och med i höst. Biljetterna till konserterna släpps till våren 2020.

Arrangörerna betonar att Skolmusik är öppet för alla, och de gläds över trenden att även allt fler finskspråkiga skolor och språkbadsskolor deltar.

– Festkonserternas repertoar går i år på svenska, engelska och fornnordiska. Vi har också mosaikkonserter där grupper deltar med eget material och själva väljer vilket språk de sjunger på, säger Enroth.

Arrangörerna hoppas på en bred uppslutning kring och synlighet för arbetet med att ta hand om havet och miljön.

– Låtmaterialet kommer att skickas ut till skolorna och den vägen bli en del av vårt gemensamma musikarv. Dagens elever är framtidens beslutsfattare och väljare. Vi hoppas att Skolmusik 2020 ska få långtgående och positiva konsekvenser, säger Enroth.

Mer information:
www.skolmusik.fi
Martin Enroth, verksamhetsledare för DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f., 040 715 4697, martin@dunk.fi
Peter Roos, rektor för Wava-institutet (tidigare Jakobstadsnejdens musikinstitut), 044 785 1629, peter.roos@jakobstad.fi
Marja-Leena Hyytinen, kultursekreterare, 044 785 1376, marja-leena.hyytinen@jakobstad.fi

 

 

Gå till "Kultur"
Widgetområde (Nere)