Sivistys

Erityisruokavaliot

Erityisruokavaliot kouluissa ja päiväkodeissa

Erityisruokavaliosta tulee ilmoittaa hieman ennen kuin lapsi aloittaa päivähoidon tai koulun sen varmistamiseksi, että lapsi saa erityisruokavalionsa nopeasti. Ota yhteys Lisa Kentalaan puh. 044 785 1385 tai s-posti lisa.kentala@pietarsaari.fi. Ilmoituslomake on tämän sivun alareunassa.

Pysyvää erityisruokavaliota vaativista sairauksista, kuten keliakia (gluteeni-intoleranssi), diabetes, maitoproteiiniallergia sekä vaikeat ruoka-aineallergiat (anafylaktisen shokin riski), vaadimme hoitavan lääkärin tai terveydenhoitajan todistuksen. Pysyvämpää ruokavaliohoitoa vaativista sairauksista, kuten diabetes ja keliakia, tarvitsee ilmoittaa vain kerran. Uusi ilmoitus täytyy kuitenkin tehdä, jos lapsi vaihtaa paikkaa varhaiskasvatuksessa tai koulussa (alakoulusta yläkouluun).

Ruokapalvelu noudattaa valtakunnallista allergiaohjelmaa, joka painottaa terveyden tuke-mista. Kansallisen allergiaohjelman (2008–2016) mukaan lieviä allergiaoireita, kuten ohime-nevää kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei pidä enää hoitaa allergeenia välttämällä, vaan allergeenille altistamalla ja asteittaisella siedättämisellä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ravintoaineet, joiden välttäminen on perusteltua voimakkaiden oireiden vuoksi.

Laktoositonta ruokavaliota varten ei tarvita todistusta! Ilmoita kuitenkin minulle tai keittiölle, jos sinulla on laktoosi-intoleranssi. Keittiön täytyy tietää, kuinka moni tarvitsee riisipuuron laktoosittomana. Riisipuuro on ainoa ruokalaji, joka ei ole muuten laktoositonta. Kaikki muu ruoka on laktoositonta, ja keittiössä on saatavilla laktoositonta maitoa. Kysy, ellei sitä näy buffetvaunussa.

Myöskään uskonnollisista tai eettisistä syistä noudatettavaa erityisruokavaliota varten ei tarvita todistusta. Muslimeille ei tarjota halal-lihaa, mutta sianliha korvataan muulla lihalla tai sen sijaan voi valita kasvisruokaa tai vegaaniruokaa. Tarjoamme vegaaniruokaa syksystä 2018 alkaen. Huoltaja vastaa siitä, että lapsen ruokavaliota täydennetään tarvittavilla ravintolisillä. Kouluruokahan muodostaa vain kolmasosan koko päivän energian ja ravinnon saannista. Vegaaneille tarjotaan ruokajuomaksi vain vettä, eikä täydennettyä kasvijuomaa. Kasvismargariinia tarjotaan. Jos teillä on kysyttävää erityisruokavalioista, ottakaa yhteys suoraan asianomaisen koulukeittiön dieettikokkiin.

Erityisruokavaliosta vastaavat keittäjät:

Länsinummen koulu: 044 785 1576  / 044 714 7101
Oxhamnin (Rådmans) keskuskeittiö: 06 786 3475  / 044 714 7100

tai Lisa Kentala: 044 7851385

Lomake:
Ilmoitus erityisruokavaliosta

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)