Fäboda

Fäboda fritidsområde

I Fäbodaområdet möts en imponerande natur samt vackra sand- och klippstränder. Inget under att Fäboda redan i årtionden har varit jakobstadsbornas favoritrekreationsområde. Hit kommer man året runt för att njuta av naturen: för att simma, sola, plocka bär, fiska, jaga, vandra och skida.

Soldyrkarens paradis

I Fäbodaområdet, ca 10 km från Jakobstads centrum, finns tre stora sandstränder: stranden vid Fäbodas café, Storsand och Lillsand.

Den populäraste av stränderna är buktiga Lillsand som påminner om en lagun. Lillsand är utrustad med en grillplats, omklädningshytter och wc. Stranden vid Fäbodas café gränsar till en liten klippudde och ligger alldeles intill Lillsand. Storsand, som ligger lite söderut och klassas som naturområde, är lugnare och bredare än Lillsand. Bland de mjuka sanddynerna kan man sola, göra sandkakor och simma i det uppfriskande havsvattnet. Alla stränder i Fäboda är långgrunda och barnvänliga, men också vuxna kan simma längre ut efter att ha vadat lite.

Läs mera om simsträndernas tjänster

faboda4

I Fäboda finns mer än sandstränder

För jakobstadsborna erbjuder Fäboda också mycket annat än vackra sandstränder. Områdets karga och klippiga natur hänför besökarna året runt.

Vid Fäboda kan man beundra de släta strandklipporna, uppleva det öppna havets svall samt titta på solnedgången från klipporna. De vackra klipporna är också en populär fotograferingsplats såväl för naturfotografer som vid olika festfotograferingar

I Fäbodaområdet finns många naturstigar och rutter som erbjuder möjligheter till naturvandringar, bärplockning och terrängcykling. Naturstigen som presenterar naturen i Fäboda-Pörkenäsområdet ligger invid den 33 km långa vandringsleden. Längs stigen finns raststugor och rastplatser. Intill Kaffestugan i Fäboda finns en hinderfri naturstig. 

I närheten av simstränderna betjänar högklassiga restaurangen Fäboda Kafffestuga

Staden har ett husvagnsområde i närheten av Fäbodastranden, där man erbjuder hyresplatser året runt.

Fäboda-Pörkenäs områdets naturstigar 

Husvagnsplatser i Fäboda 

Widgetområde (Innehåll)
Widgetområde (Nere)