Työllistyminen

Työskentely:

Pietarsaaressa
Uudessakaarlepyyssä
Pedersöressä
Kruunupyyssä
Luodossa

Kun etsit töitä tai haluat ilmoittautua työttömäksi, sinun on mentävä TE-toimistoon eli työvoimatoimistoon. TE-toimiston tehtävänä on auttaa kaikkia Suomessa asuvia työllistymään eli löytämään työ-, harjoittelu- tai koulutuspaikka. Toimisto järjestää erilaisia kursseja, esimerkiksi siitä, miten hyvä CV kirjoitetaan.

Jos olet Suomessa töissä, tarvitset yleensä yhden oleskeluluvan työnantajaa varten. Jos olet itsenäinen ammatinharjoittaja, tarvitset elinkeinonharjoittajan oleskeluluvan. Itsenäinen ammatinharjoittaminen tarkoittaa sitä, että olet yrittäjä.

Jos työ kestää vähemmän kuin kolme (3) kuukautta, aina ei tarvita työntekijän oleskelulupaa. Kun haet työntekijän oleskeluluvan pidennystä, voit jättää hakemuksen poliisille.

Verokortti

Tarvitset verokortin jos olet töissä, saat työttömyyskorvausta tai Kelan tukea. Suomessa kaikista tuloista maksetaan veroa. Verorahat käytetään julkisiin palveluihin kuten kouluihin ja terveydenhoitoon.

Voidaksesi hankkia verokortin tarvitset henkilöllisyystodistuksen ja henkilötunnuksen. Jos sinulla ei ole verokorttia, työnantaja vähentää tuloistasi 60 prosenttia veroa. Verokortin saat verotoimistosta. Voit myös tilata verokortin verohallinnon nettisivujen kautta.

Suomessa tuloverotus on progresiivista. Se tarkoittaa sitä, että suurista palkkatuloista verotetaan enemmän kuin pienistä palkkatuloista. Myös työttömyyskorvaukset ovat verollista tuloa.

Veroneuvonta

Jos tarvitset verotustietoja käänny verotoimiston puoleen. Länsi Suomen verotoimiston Pietarsaaren konttori on osoitteessa Choraeuksenkatu 10. Aukioloaikojen ulkopuolella kirjeet voi jättää konttorin postilaatikkoon.

Verohallinnon nettipalvelusta saa monenlaisia tietoja. Voit myös soittaa verohallintoon.Virkailijat palvelevat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Pankkitili

Suomessa pitää olla pankkitili. Palkat ja kaikki edut, kuten kotouttamistuki (työmarkkinatuki ) ja lapsilisät maksetaan pankkitilille. Kun avaa pankkitilin, tarvitset passin tai henkilöllisyystodistuksen.

Pietarsaaren seudun pankit
• Aktia
• Osuuspankki
• Handelsbanken
• Nordea

 

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)