Hätätilanteet

Yleinen hätänumero on 112. Et tarvitse suuntanumeroa. Voit soittaa hätänumeroon, jos sinun on nopeasti saatava yhteys poliisiin, ambulanssiin tai palokuntaan.

  • Soittaessasi sinun on ensin kerrottava, mikä on nimesi ja sitten mitä on tapahtunut ja missä. Kerro myös onko ihmisiä vaarassa. Vastaa kysymyksiin ja noudata saamiasi ohjeita. Odota lupaa katkaista puhelu. Hätänumeroon saa soittaa ainoastaan todellisissa hätätilanteissa.
  • Jos joku on saanut myrkytyksen, voit soittaa Myrkytystietokeskukseen. Henkilöt Myrkytystietokeskuksessa kertovat mitä sinun on tehtävä. Myrkytystietokeskus on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa puhelinnumerossa 09 471 977 tai 09 4711 (vaihteen kautta).

Väkivalta parisuhteessa ja perheessä

Väkivalta parisuhteessa tai perheessä voi olla esimerkiksi:

  • lyöntejä, potkuja tai tönäisyjä,
  • alistamista ja pakottamista,
  • seksuaalista väkivaltaa.

Väkivallan uhri voi olla nainen tai mies. Väkivalta voi kohdistua aikuiseen ihmiseen, lapseen tai vanhukseen. Väkivalta parisuhteessa tai perheessä on aina rikos. Myös pahoinpitely kodissa on rikos. Lasten ruumiillinen kuritus, esimerkiksi lapsen lyöminen, on laissa kielletty Suomessa. Sekä uhri että väkivallan tekijä voivat saada apua. Ota yhteyttä poliisiin, kotikuntasi sosiaali-toimistoon, Rikosuhripäivystykseen tai turvakotiin. Jos sinuun kohdistetaan väkivaltaa, sinun on paras tehdä rikosilmoitus ja käydä lääkärillä. Lääkäriltä voit saada virallisen lausunnon. Lausunto auttaa sinua viemään asiaa eteenpäin.

Lasten ja nuorten ongelmat

  • Lastenneuvolat

Voit ottaa yhteyttä lastenneuvolaan, jos sinulla on lasten terveyttä tai kasvua ja kehitystä koskevia kysymyksiä. Lastenneuvola neuvoo sinua muihin palvelupaikkoihin tarvittaessa. Lastenneuvoloissa työskentelee terveydenhoitajia ja lääkäreitä.

Pietarsaaren, Uudenkaarlepyyn, Pedersören ja Luodon lastenneuvoloiden yhteystiedot löydät tästä ja Kruunupyyn lastenneuvoloiden yhteystiedot tästä.

Lapsi rikoksen uhrina -opas on tarkoitettu vanhemmille ja huoltajille, joiden lapsen epäillään joutuneen väkivalta- tai seksuaalirikoksen uhriksi. Oppaassa on tietoa rikosprosessin eri vaiheista ja siitä, miten vanhempi tai huoltaja voi parhaiten olla lapsensa tukena.

Opas sisältää perustiedot käytännön järjestelyistä rikostutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana. Oppaassa käydään läpi tavallisimpia vanhempien mieltä askarruttavia asioita ja kerrotaan, mistä voi saada apua ja tukea.

Pietarsaaren seudun perheneuvonta auttaa, jos sinulla on ongelmia perhe-elämässä, vaikeuksia parisuhteessa tai jos tarvitset apua kriisissä ja surussa. Käynnit ovat ilmaisia ja perheneuvonnan henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus. Ajanvaraus puhelimitse 040 3100 485 (vaihde) varmemmin ma - ke klo 9-12 tai sähköpostitse: pietarsaari.perheneuvonta@evl.fi
Lue lisää perheneuvonnasta tästä!

  • Sosiaalitoimistot

Apua voit pyytää myös kotikuntasi sosiaalitoimistosta. Yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa voit miettiä minkälaista apua perheesi tarvitsee, esimerkiksi perhepalvelua, tukiperhetoimintaa ja perhehoitoa. Lisää tietoa löydät tästä. Kruunupyyn sosiaalipalvelun yhteystiedot, katso tästä.

Taloudelliset ongelmat

Toimeentulotuki on sosiaalihuollon taloudellinen tuki, joka myönnetään viime kädessä ja tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää mahdollisuuksia selviytyä itsenäisesti.
Toimeentulotuen voi saada, jos ei omin avuin selviä taloudellisesti vaikeasta elämäntilanteesta. Toimeentulotuen avulla vähimmäistoimeentulo taataan ylimenokauden aikana. Samanaikaisesti haetaan ratkaisuja hakijan elämäntilanteen parantamiseksi. Lisää tietoa löydät tästä (Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Pedersöre ja Luoto) ja tästä jos asut Kruunupyyssä.

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)