Uusi asukas

Kotoutumisen edistäminen

Pietarsaaren seudulla on 350 pakolaista ja 2 300 maahanmuuttajaa, joilla on toisenlainen tausta. Yhteistyö Pietarsaaren, Luodon, Kruunupyyn, Uudenkaarlepyyn ja Pedersören kuntien välillä alkoi 2010 ja tavoitteena oli keskittää huomio kokonaisvaltaisella tavalla maahanmuuttoon ja kotouttamiseen.

Vuosittain Pietarsaaren seutu vastaanottaa 100 kiintiöpakolaista. Seudun sisällä sovitaan, minne heidät on tarkoituksenmukaisinta sijoittaa, missä on asuntoja ja missä on koulutusmahdollisuuksia.

Kotoutuminen tapahtuu seudulla sekä suomen että ruotsin kielellä, riippuen yksilön tarpeista ja toivomuksista. Kotoutumislain mukaan kotoutumista edistäviä toimenpiteitä ja palveluja on järjestettävä osana kunnallista peruspalvelua ja työ- ja elinkeinohallinnon palveluja sekä muiden kotoutumista edistävien toimenpiteiden muodossa.

Pietarsaaren seutu on kotouttamisen  järjestelytavoissaan edelläkävijä: viidellä kunnalla on yhteinen kotouttamisohjelma, yhteistyösopimus ja myös yhteinen pakolaisten vastaanotto. Vaikka kunnilla on erilaiset tarpeet ne kuitenkin hyötyvät yhteisestä tavoitteesta, suunnitelmista ja samankaltaisista tavoista toteuttaa niitä.

Maahanmuuttotyö onkin tehostunut Pietarsaaressa ja lähiympäristössö uuden organisaatiomallin, uuden yhteistyösopimuksen ja viranomaisten ja vapaaehtoistyötä tekevien yhteisten verkostojen ansiosta.

                 

 

 

                         hand integration 3

 Lue lisää alla olevista pikalinkeistä!

 

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)