Viranomaiset

Maistraatti

Suomessa maistraatti vastaa väestörekisteristä. Tämä merkitsee, että sillä on tiedot kaikkien ihmisten nimistä, osoitteista ja iästä.

Maistraattiin menet, jos haluat vaihtaa nimen, osoitteen tai jos haluat rekisteröidä uuden henkilön. Kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden on oltava rekisteröitynä maistraatissa.

Maistraatti antaa kaikille ihmisille henkilötunnuksen. Suomessa henkilötunnus on erittäin tärkeä ja sitä tarvitset esimerkiksi käydessäsi sairaanhoidossa.

Henkilötunnus voi näyttää tältä: 190588-264R. Ensimmäiset kuusi numeroa kertovat koska henkilö on syntynyt. Tultuanne Suomeen maistraatissa käynti on ensimmäisiä asioita, joita teette rekisteröityäksenne uusiksi asukkaiksi Suomessa.

Kela

Kun olet rekisteröitynyt, maistraatti ilmoittaa tämän Kelalle eli Kansaneläkelaitokselle. Ruotsiksi Kela on FPA, mutta useimmiten käytämme Kela-sanaa.

Kelalta saat ilmaisen Kela-kortin. Kela-korttia tarvitset käydessäsi sairaanhoidossa tai apteekissa. Kortissa on nimesi ja henkilötunnuksesi ja kortti on aina oltava mukanasi.

Kaikki, jotka ovat saaneet Kela-kortin, ovat mukana suomalaisessa sairaanhoidossa ja se merkitsee, että KELA maksaa osan lääkärissä käynneistäsi ja lääkkeistäsi.

Kelalta voit myös hakea erilaista taloudellista apua esimerkiksi asumistukea, lapsilisää, vanhempainpäivärahaa, opintotukea, vammaistukea ja niin edelleen. Kela ei maksa rahaa automaattisesti, vaan sinun on aina täytettävä hakemus itse. Jos haet Kelalta rahaa, johon sinulla ei ole oikeutta, joudut maksamaan sen takaisin.  

Poliisi 

Poliisille menet ilmoittamaan, jos olet joutunut rikoksen uhriksi. Voit ilman ajanvarausta mennä ilmoittamaan esimerkiksi hävinneen passin tai varastetun polkupyörän. Poliisilta haet myös uutta passia. Tätä varten sinun on aina varattava aika.

 

                                 maistraattilogo4

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

                        kela4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          poliisi4

 

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)