Avioliitto ja perhesiteet

Jos haluat tulla Suomeen ja asumaan yhdessä täällä maassa jo olevan perheenjäsenesi kanssa, tarvitset oleskeluluvan.

Jos haluat vierailla Suomessa esimerkiksi turistina, sukulaisten tai ystävien luona, tarvitset yleensä viisumin. Viisumi on maahantulolupa lyhytaikaista ja tilapäistä, enintään 90 päivää kestävää oleskelua varten. Muuta oleskelua varten sinun on haettava oleskelulupaa.

Et tarvitse viisumia, jos olet Pohjoismaan tai EU-valtion kansalainen. Et myöskään tarvitse viisumia, jos olet viisumivapaan valtion kansalainen ja sinulla on hyväksyttävä passi tai siihen rinnastettava matkustusasiakirja.

Oleskelulupa voidaan myöntää perhesiteen perusteella. Suomessa asuvaa perheenjäsentä, jonka kanssa perhe-elämää on tarkoitus viettää, kutsutaan "perheenkokoajaksi".

Perheenjäsenten piiri on laissa määritelty, eikä se ehkä vastaa sitä, miten ihmiset itse mieltävät perheeseensä kuuluvat jäsenet. Suomalainen perhekäsitys on suppeampi kuin monissa muissa maissa.

Suomen kansalaisten ja muiden kuin EU-kansalaisten ja heihin rinnastettavien perheenjäseniä ovat: 

  • aviopuoliso
  • rekisteröity parisuhdekumppani
  • avopuoliso
  • alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja
  • lapsi

EU/ETA-kansalaiset

EU-kansalaisten perheenjäseniin sovelletaan perheenjäsenen laajempaa määritelmää.Jos olet EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa Suomeen.

Saat tietoa lupa-asioista näiltä sivustoilta.

 

 

                                                              

 

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)