Uusi asukas

Usein kysytyt kysymykset

1. Mistä voin kysyä toimeentulotuen hakemiseen liittyviä asioita?

Toimeentulotuki on viimesijainen yhteiskunnan tukimuoto taloudellisiin vaikeuksiin joutuneille henkilöille ja perheille. Se on tarkoitettu tilapäiseksi tai muita tuloja ja etuuksia täydentäväksi avuksi.

Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Harkinnanvaraisesta täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta päätetään sosiaalitoimessa. Harkinnanvaraista toimeentulotukea voit hakea Kelan perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä. Kela siirtää hakemuksen harkinnanvaraisen osuuden kuntaan. Mikäli sinulla on voimassa oleva perustoimeentulotuen päätös, voit hakea harkinnanvaraista toimeentulotukea suoraan sosiaalitoimesta.

Kela / toimeentulotuki

Kun sinulla on voimassa oleva Kelan perustoimeentulotuen päätös, ota yhteyttä sosiaalineuvontaan:

2. Mistä voin kysyä lähintä terveysasemaa?

Halutessasi kysyä neuvoja sairauksista, laboratorio- ja röntgenvastauksista tai varata ajan lääkärille, terveydenhoitajalle tai sairaanhoitajan vastaanotolle, ota yhteyttä terveyskeskukseesi.

Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Luoto ja Pedersöre:

Kysyy neuvoja - varaa aika

Palveluopas

Varaa aika laboratorioon

Päivystys

Kruunupyyssä:

Terveyteen ja sairauteen liittyvä neuvonta saat tästä (Soite).

3. Miten voi hakea päivähoitopaikkaa lapselle?

4. Mistä voin saada rakennusluvan tai neuvoa lupaprosesseihin liittyviin kysymyksiin?

5. Miten voin hakea Pietarsaarenseudun vuokra-asuntoa?

6. Mitä kaikkea Pietarsaaren seudulla tapahtuu?

7. Mistä saa tietoa, jos aikoo yrittäjäksi Pietarsaaren seudulla?

8. Mistä saan tietoa kaupungin/kunnanhallituksen ja -valtuuston tekemistä päätöksistä?

9. Olen EU-kansalainen ja haluaisin muuttaa Pietarsaarenseudulle asumaan. Miten se onnistuu?

EU-maan kansalaisena voit olla kolme kuukautta Suomessa omalla kustannuksellasi. Hänellä tulee olla työ tai toimiva yritys, opiskelupaikka tai pidempiaikainen perheside, jos haluat jäädä Suomeen ja rekisteröityä. Lisää tietoa tästä.

10. Mistä löydän suomen kielen kursseja Pietarsaarenseudulla?

11. Minulla on määräaikainen oleskelulupa, joka umpeutuu pian, missä voin uusia sen?

Ennen kuin oleskelulupasi voimassaolo päättyy, sinun on haettava jatkolupaa. Jos et hae jatkolupaa, sinun on poistuttava maasta, kun oleskelulupasi voimassaolo päättyy.

Maahanmuuttovirasto myöntää jatkoluvan, jos edellytykset, joiden perusteella sinulle myönnettiin edellinen oleskelulupa, ovat edelleen olemassa.

12. Voinko tehdä töitä odottaessani päätöstä työperusteiseen oleskelulupahakemukseeni?

Kun ensimmäisen työperusteisen oleskelulpahakemuksesi käsittely on kesken, sinulla ei ole oikeutta työntekoon. Poikkeuksena tästä ovat työt, joihin oleskelulupaa ei tarvita lainkaan. Ota kuitenkin huomioon, että näitäkin töitä voit tehdä ilman oleskelulupaa vain viisumin tai viisumivapauden voimassaolon ajan.

Jos sinulle on jo myönnetty oleskelulupa työnteon perusteella tai muu oleskelulupa, jonka nojalla olet oikeutettu työntekoon, voit jatkaa edellisen lupasi oikeuttamaa työntekoa samalla alalla jatkolupahakemuksesi käsittelyaikana. Edellytyksenä tälle on se, että olet hakenut jatkolupaa ennen edellisen lupasi päättymistä.

Lisätietoa tästä!

Katso myös työt, joihin oleskelulupaa ei tarvita lainkaan (”Oikeus työntekoon ilman oleskelulupaa”; ulkomaalaislaki 81 §).

13. Voinko saada vanhemmilleni oleskeluluvan Suomeen?

Muu omainen kuin ydinperheen jäsen voi jossain tilanteissa hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella. Sinä et voi hakea oleskelulupaa perheenjäsenesi puolesta, vaan hänen pitää itse hakea oleskelulupaa. Oleskelulupahakemuksia hoitaa Maahanmuuttovirasto.

14. Miten voin hakea Suomen kansalaisuutta?

Jos henkilöllisyytesi on luotettavasti selvitetty ja täytät muut kansalaistamisen edellytykset, voit hakea Suomen kansalaisuutta. Hakemuksen voit täyttää sähköisesti Enter Finland asiointipalvelun kautta.

15. Muutin ulkomailta Pietarsaarenseudulle ja minulla on kouluikäisiä lapsia. Miten he voivat aloittaa opiskelun?

Lapsi voi saada perusopetukseen valmistavaa opetusta, jossa hän opiskelee suomen tai ruotsin kieltä. Valmistava opetus on tarkoitettu kaikille niille maahanmuuttajalapsille, jotka eivät vielä osaa suomea tai ruotsia. Valmistava opetus kestää yleensä vuoden. Sen jälkeen oppilas siirtyy tavalliselle luokalle. Kouluopetuksesta ja valmistavasta opetuksesta ota yhteyttä kaupungin/kunnan (päivähoito- ja) sivistysosastoon:

Widgetalue (Sisältö)
Widgetalue (Alhaalla)