Kapellimestari Anna-Maria Helsing RUSK-festivaalin taiteelliseksi johtajaksi

08.11.2019

Kapellimestari Anna-Maria Helsing on RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa -festivaalin uusi taiteellinen johtaja vuodesta 2020 alkaen. Hän siirtyy johtamaan festivaalia klarinetisti Christoffer Sundqvistin ja säveltäjä Sebastian Fagerlundin jälkeen.

Christoffer Sundqvist ja Sebastian Fagerlund ovat toimineet RUSK-festivaalin taiteellisina johtajina festivaalin perustamisesta, vuodesta 2013 alkaen ja he kuvailevat seitsemää RUSK-vuottaan seuraavin sanoin:

”Meillä on seitsemän vuoden ajan ollut ilo ja kunnia saada rakentaa ja johtaa kamarimusiikkifestivaalia, jota leimaa ennakkoluulottomuus, luomisen ilo sekä kansainvälinen ja kansallinen huippuosaaminen. Vastaanotto Pietarsaaressa on ollut lämmin ja olemme iloisia siitä, että RUSK-festivaali on löytänyt yleisönsä ja paikkansa kaupungissa ympäristöineen. Luovuus ja taide voivat parhaiten ympäristöissä, joissa läsnä on jatkuvasti uusia näkökulmia, muutoksia ja liikettä.

RUSK-festivaali on nykyisin vakiintunut festivaali Suomen musiikkielämässä ja olemme nyt pisteessä, jolloin koemme, että meidän on aika astua sivuun ja antaa uusien, taiteellisten voimien ottaa ohjat käsiinsä. Haluamme omasta puolestamme kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme Pietarsaaressa, varsinkin tuottaja Anna Madsenia, seitsemästä uskomattoman hienosta ja inspiroivasta yhteistyövuodesta. Tämä aika on ollut jotakin aivan ennenkuulumatonta.

Suurkiitos Pietarsaaren Sinfonietalle, Pietarsaaren kaupungille, Wava-opistolle, Yrkeshögskolan Novialle, Yrkesakademin i Österbottenille, Schaumansalille, RUSK Business Groupille, Pro Allegrolle ym. sekä kaikille Campus Allegron toimijoille, jotka uskalsivat panostaa ajatukseen järjestää kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali Pietarsaareen. Ilman tätä tukea emme olisi milloinkaan onnistuneet! RUSK jatkaa huipputasoisen, valovoimaisen luovuuden levittämistä ympärilleen vielä useamman syksyn.

Hyvää RUSKin jatkoa!”

Festivaalin järjestäjä, Pietarsaaren Sinfonietta, haluaa kiittää lämpimästi ja nöyrästi Christoffer Sundqvistia ja Sebastian Fagerlundia heidän suuresta panoksestaan kaupungin ja seudun kulttuurielämän rikastamiseksi. He ovat johtaneet festivaalia suurella intohimolla, aina pilke silmäkulmassaan. Kiitämme Christofferia ja Sebastiania hienosta yhteistyöstä ja toivotamme heille onnea ja menestystä tulevissa tehtävissään.

Järjestäjän osalta iloitaan Anna-Maria Helsingin lupautumisesta RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa -festivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Anna-Maria Helsing on noussut kapellimestarina maineeseen johtaessaan erityisesti pohjoismaisia orkestereita sekä myös vieraillessaan kapellimestarina Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperataloissa.

Lyhyen ajan sisällä Helsing on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin suurimpia orkestereita kuten Radion Sinfoniaorkesteria, Helsingin Kaupunginorkesteria, Tampere Filharmoniaa, Tapiola Sinfoniettaa, Tukholman Kuninkaallisia Filharmonikoita, Göteborgin, Ruotsin Radion sekä Malmön sinfoniaorkestereita ja muun muassa Norjan Radion Sinfoniaorkesteria. Lisäksi hän on johtanut muun muassa Viron kansallisorkesteria, Staatsorchester Braunschweigia, Bochum Symphony Orchestraa, Philharmonia Orchestra, BBC:n Filharmonikot, BBC Concert Orchestra, Suomen Kansallisooppera, Suomen Radion Sinfoniaorkesteri, Islannin Sinfoniaorkesteri ja Göteborgin Ooppera. Erityisen lähellä Helsingin sydäntä on modernismi ja nykymusiikki.

"Otan vastaan kunniakkaan tehtävän RUSKin taiteellisena johtajana iloisin ja odottavaisin mielin. RUSKin perustajat Christoffer Sundqvist ja Sebastian Fagerlund ovat lyhyessä ajassa onnistuneet vakiinnuttamaan festivaalin yhdeksi maamme kiinnostavimmista tapahtumista. Odotan innolla sitä, että saan tarjota ennakkoluulottomalle pietarsaarelaisyleisölle uusia, jännittäviä ja ravistelevia musiikkielämyksiä sekä työskennellä festivaalin erinomaisen ja osaavan organisaation sekä muiden paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Visionani on koota korkeimman tason taiteilijoita yhteen ja järjestää konsertteja ja tapahtumia, joihin haluaisin itse osallistua. Toivon, että onnistumme yhdessä säilyttämään RUSKin ydintehtävän: haastaa jatkuvasti toisiamme uusiin, rikastuttaviin kokemuksiin.

Anna-Maria Helsing”

Järjestäjä toivottaa Anna-Maria Helsingin sydämellisesti tervetulleeksi RUSK-perheeseen ja odottaa jännityksellä tulevien RUSK-festivaalien parissa tehtävää yhteistyötä.

RUSK Kamarimusiikkia Pietarsaaressa-festivaali järjestetään tänä vuonna 19.-23.11.2019!

Vuoden festivaali-teemana on ”Makt – Valta - Power” ja RUSK-lavalle nousevat Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri sekä viulistit Elina Vähälä ja Anna-Liisa Bezrodny, viulisti & alttoviulisti Fredrik Paulsson, alttoviulisti Ellen Nisbeth, sellistit Jan-Erik Gustafsson & Senja Rummukainen, kontrabasisti Niek de Groot, pianistit Emil Holmström, Paavali Jumppanen & Mirka Viitala, sopraano Helena Juntunen, huilisti Janne Thomsen, oboisti Takuya Takashima, fagotisti Otto Virtanen, käyrätorvisti ja kapellimestari József Hárs, harpisti Sivan Magen, saksofonisti Jukka Perko ja kitaristi Jarmo Saari ym. Taiteelliset johtajat Sebastian Fagerlund ja Christoffer Sundqvist ovat luoneet jännittävän kattauksen tämän vuoden teemasäveltäjän Outi Tarkiaisen tuotannon ympärille.

Lisätietoa ohjelmasta: www.ruskfestival.fi
Haastattelupyynnöt: Anna Madsen, vastaava tuottaja, anna.madsen@jakobstad.fi

Siirry "Kulttuuri"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)