Skolmusik 2020 järjestetään Pietarsaaressa – teemana meri ja ympäristö

16.04.2019

Skolmusik-tapahtuma järjestetään 7.-9.5.2020 Pietarsaaressa. Tapahtuma toteutetaan mm. De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f:n ja kaupungin välisenä mittavana yhteistyönä. Ympäristöteemalla järjestäjät haluavat vaikuttaa huomispäivän päättäjiin.

Pietarsaari toimii 25 vuoden tauon jälkeen jälleen Skolmusik-tapahtuman isäntänä. Tapahtuman odotetaan tuovan Pietarsaareen tuhansia koululaisia, mm. 6 000 oppilasta, jotka jaetaan kahteen juhlakonserttiin.

– Skolmusikin ytimenä on ilo ja yhteenkuuluvuuden tunne laulaessa ja musisoidessa yhdessä. Vuoden teemana on merestämme ja ympäristöstämme huolehtiminen. Pietarsaari sijaitsee meren äärellä ja kaupungin taiteelliset koulutuslinjat, ainutlaatuiset salit ja monipuoliset musisointimahdollisuudet ovat tehneet siitä monen muusikon keskuspaikan, sanoo Martin Enroth, DUNK De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f:n toiminnanjohtaja.

Järjestäjät rakentavat parhaillaan yhteistyötä kaupungin ja Campus Allegrossa toimivien koulutusten välillä.

– Olemme alusta alkaen kokeneet, että paikallinen tuki Skolmusikia kohtaan on vahva, mikä tekee prosessista helpomman ja hauskemman. Tuotantotiimi sai hiljattain vahvistusta paikallisten hankkeenvetäjien muodossa. Heitä ovat Ia Rönngård, Anna Hagen ja Fanny Sjölind, ja kaikilla on vankka musiikkitausta sekä kokemusta tapahtumien tuottamisesta, Enroth toteaa.

13 fv 2

Pietarsaaresta kotoisin oleva muusikko ja musiikinopettaja Tomas Höglund johti suurkuoroa Skolmusik-
tapahtumassa Espoossa vuonna 2013. Päätöskonserttiin osallistui yli 7 000 laulajaa. (Kuva: Frej Vuori)

Kansallisesti toimivat muusikot ja kirjailijat saavat työskennellä kotikentällään

Moomin Characters on osana Muumien ensi vuoden 75-vuotisjuhlaa antanut järjestäjien käyttöön kirjailija Tove Janssonin aikaisemmin julkaisemattomia tekstejä. Tekstit käsittelevät merta ja ne sisältyvät ohjelmistoon, johon on sävelletty yksitoista uutta teosta.

Muutoin musiikin ovat tuottaneet Pietarsaaressa asuvat tai kaupungista kotoisin olevat muusikot, muun muassa Emma Klingenberg, Malin Klingenberg, Charlotta Kerbs, Markus Fagerudd, Anders Sjölind, Nisse Nybäck ja Tobias Granbacka.

Kulttuurisihteeri Marja-Leena Hyytisen ja Wava-opiston (entisen Pietarsaaren seudun musiikkiopiston) rehtorin Peter Roosin mukaan Skolmusik tarjoaa kaupungille mahdollisuuden esitellä vieraanvaraisuuttaan ja paikkakunnalla olevaa suurta osaamista.

– Kansallisesti toimivat muusikot ja kirjailijat saavat nyt työskennellä kotikentällään. Saamme toimia osana todella suurta tapahtumaa ja toivottaa tuhannet lapset ja nuoret tervetulleiksi Pietarsaareen, sanoo Hyytinen.

Roosin mukaan Campus Allegron koulutuslinjat ja Pietarsaaren Sinfonietta tulevat olemaan näkyvissä rooleissa tapahtuman aikana.

– Osallistumme konserttien, työpajojen ja juhlakulkueiden suunnittelemiseen ja toteuttamiseen ympäri kaupunkia. Keneltäkään ei jää huomaamatta, että Skolmusik on meneillään Pietarsaaressa, kertoo Roos.

Kasvavaa kiinnostusta Skolmusik-tapahtumaa kohtaan myös suomenkielisten parissa

Osallistuvat koulut voivat ilmoittautua syksystä alkaen. Konserttiliput tulevat myyntiin keväällä 2020.

Järjestäjät korostavat, että Skolmusik on kaikille avoin tapahtuma, ja he ovat iloisia suuntauksesta, jonka mukaan yhä useammat suomenkieliset koulut ja kielikylpykoulut osallistuvat tapahtumaan.

– Juhlakonserttien ohjelmisto on tällä kertaa ruotsiksi, englanniksi ja muinaispohjoismaisella kielellä. Meillä on myös mosaiikkikonsertteja, joissa ryhmät osallistuvat omalla aineistollaan ja valitsevat itse millä kielellä he laulavat, Enroth sanoo.

Järjestäjät toivovat paljon osallistujia ja näkyvyyttä sen eteen, että huolehdimme merestä ja ympäristöstä.

– Laulumateriaali lähetetään kouluille ja sitä kautta siitä tulee osa yhteistä musiikkiperintöämme. Tämän päivän oppilaat ovat tulevaisuuden päättäjiä ja valitsijoita. Toivomme, että Skolmusik 2020 -tapahtumalla on pitkäkestoisia ja myönteisiä vaikutuksia, Enroth sanoo.

Lisätietoa:
www.skolmusik.fi
Martin Enroth, toiminnanjohtaja, DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f., 040 715 4697, martin@dunk.fi
Peter Roos, Wava-opiston rehtori (ent. Pietarsaaren seudun musiikkiopisto), 044 785 1629, peter.roos@pietarsaari.fi
Marja-Leena Hyytinen, kulttuurisihteeri, 044 785 1376, marja-leena.hyytinen@pietarsaari.fi

Siirry "Kulttuuri"-sivulle
Widgetalue (Alhaalla)