Jakobstads museum

Jakobstads museum är ett historiskt stadsmuseum, som grundades år 1904, med tyngdpunkten lagd på sjöfart och skeppbygge. Museet har flera verksamhetspunkter, men själva stadsmuseet finns i Malmska gården vid Storgatan. Kansliet finns på Storgatan 4. I Malmska gården kan man bekanta sig med stadens sjöfarthistoria. Här finns ett redarkontor från senare delen av 1800-talet, skeppsporträtt och fartygsmodeller. En av ekonomibyggnaderna inrymmer en lanthandel, en damfrisering och en arbetarbostad från 1950-talet, dessutom en bondstuga och en tackelkammare. 

I Tobaksmagasinet vid Jakobsgatan 9 har museet en utställningshall för konst och kulturhistoria. Jakobstads museum har en omfattande föremålssamling, konstsamling , textilier och ett eget bibliotek. Museets fotografiska samlingar hör till landets största. I arkivet finns både personhistoriska samlingar, föreningars och företags arkiv. 

OBS! Enligt regeringens beslut 16.3 ska alla statliga och kommunala museer hålla stängt fram till den 13.4.
Jakobstads museums alla verksamhetspunkter är stängda från och med den 18.3. Kontakt med museets personal sker bäst genom e-post eller per telefon.

Personalens kontaktuppgiter hittas här.

Utställningskalender 2020 (broschyr, pdf)

Tidigare och kommande utställningar i Malmska gården och i Tobaksmagasinet 

Beställ Jakobstads museums nyhetsbrev


 

Widgetområde (Innehåll)
Widgetområde (Nere)