Jakobstads museum

Jakobstads museum är ett historiskt stadsmuseum, som grundades år 1904, med tyngdpunkten lagd på sjöfart och skeppbygge. Museet har flera verksamhetspunkter, men själva stadsmuseet finns i Malmska gården vid Storgatan. Kansliet finns på Storgatan 4. I Malmska gården kan man bekanta sig med stadens sjöfarthistoria. Här finns ett redarkontor från senare delen av 1800-talet, skeppsporträtt och fartygsmodeller. En av ekonomibyggnaderna inrymmer en lanthandel, en damfrisering och en arbetarbostad från 1950-talet, dessutom en bondstuga och en tackelkammare. 

I Tobaksmagasinet vid Jakobsgatan 9 har museet en utställningshall för konst och kulturhistoria. Jakobstads museum har en omfattande föremålssamling, konstsamling , textilier och ett eget bibliotek. Museets fotografiska samlingar hör till landets största. I arkivet finns både personhistoriska samlingar, föreningars och företags arkiv. 

Museet öppnar stegvis och kontrollerat tisdag 2.6. kl. 12. Vi har gjort ändringar i utställningsprogrammet. Läs mera här. 

Vi inhiberar tillsvidare alla vernissager i museets lokaler för att minska risken för Coronavirusets spridning.

Personalens kontaktuppgiter hittas här.

Utställningskalender 2020 (broschyr, pdf)

Tidigare och kommande utställningar i Malmska gården och i Tobaksmagasinet 

Beställ Jakobstads museums nyhetsbrev


 Gör en egen stadsvandring i Jakobstad. Denna guide innehåller info om 18 platser i centrum. 


 

Widgetområde (Innehåll)
Widgetområde (Nere)